Hajósi Barokk Kastély

2010.09.24-én adták át a felújított egykori hajósi Érseki Kastélyt. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a hajósi érseki kastély felújításával a turisztikai vonzerő fejlesztését tűzte ki célul. A pályázat befejezésével megújult a megye és városunk kultúrtörténeti adottságait tekintve is egyik legjelentősebb épülete.

A hajósi kastélyt és melléképületeit 1739-40-ben építtette gróf Patachich Gábor kalocsai érsek. Patachich készíttette az emeleti dísztermek gyúrt márványból készített díszítéseit is, melyek falmezőiben III. Károly, Erzsébet Krisztina, Mária Terézia és Lotharingiai Ferenc nagyméretű, egész alakos képmásai kaptak helyet. Ezeket hosszú ideig a hajósi plébánián őrizték. Most visszakerültek a kastélyba.

Az épületben 1907-08-ban Városy Gyula érsek a Haynald Lajos bíborosérsek által alapított gyermekotthont helyeztette el. Az ekkor történt átalakítás során boltozatokat, közfalakat bontottak el, s ugyanekkor tűnt el a kastély teljes belső berendezése is. Az addig zsindelyfedésű tetőt cseréppel borították újra. Az államosítás után kisebb átalakítások történtek. Ekkor csupán néhány közfalat bontottak ki a továbbra is gyermekotthonként működő épületben. A kastély funkciója az 1990-es években megszűnt. Ezután az országos műemléki védettség alatt lévő kastélyépület üresen, kihasználatlanul állt. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat vezetése 2008-ban határozta el, hogy pályázati forrás felhasználásának segítségével az épületet megmenti, felújítja.

A 18. században épült Hajósi Barokk Kastély városunk kiemelkedő építészeti öröksége. A volt érseki vadászkastély, majd árvaház, később gyermekotthon ma múzeumi kiállítóhelyként működik. Helyszíne sokszínű közösségi, kulturális és zenei rendezvénynek. Városunkat az épület gazdag és változatos históriáján keresztül is megismerhetik az ide látogatók. A néprajzi kiállítások bemutatják a település történelmének sokszínűségét. Teret kapnak itt különböző művészeti ágak, valamint a barokk kor szépségei jelennek meg az épület falai között. A kastély kivételes szépségű díszkertje minden évszakban új arcát mutatja.

• Állandó kiállítások, időszaki kiállítások (kérésre tárlatvezetéssel)

• Múzeumpedagógiai foglalkozások

• Kávézó és ajándékbolt

• Kulturális programok, koncertek

• Konferenciák

• Esküvői rendezvények, ünnepi események

• Kreatív fotózás

A múzeum kávézójában lehetőség van a Magyarországi Németek Bácskai Németekért Közalapítvány által rendszeresen kiadott Batschkaer Spuren című újság  megtekintésére, elolvasására, ami ingyenes.

6344 Hajós, Jókai u. 2.
www.hajosikastely.hu
hajosikastely@gmail.com
facebook.com/100057388693978
+36 78 504 006, +36 78 504 007, +36 30 904 5824
Fax: +36 78 404 079

Megszakítás